Medimagazin logo

Genç hekim 'Tükendim' dedi ve yaşadıklarını anlattı: Artık nefes alamıyorum

Yeni mezun genç bir hekim sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hastanede çalışma şartlarını ve sağlık sisteminin üzerinde yarattığı baskıyı anlatarak 'Ben artık nefes alamıyorum' ifadelerini kullandı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Genç hekim 'Tükendim' dedi ve yaşadıklarını anlattı: Artık nefes alamıyorum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yalnızca 4 aydır periferde görev yapan genç bir pratisyen hekim @hatcepekedis isimli sosyal medya hesabı üzerinden çalışma şartlarını ve hastanede karşılaştığı durumları anlattı.

Yaşadıklarını 'Tükendim' ifadeleri ile paylaşan genç hekim şu ifadelere yer verdi:

"Günde yüzlerce hasta bakıyorum. (Bir keresinde 300 hastayı görmüştüm) Ben şimdiden çok yoruldum. Nöbetlere giderken ayaklarım geri geri gidiyor, inşallah yüzlerce gereksiz hasta arasında önemli bir şey atlamam, kimseyle tartışmam, yemeğimi yiyecek, lavaboya gidebilecek vaktim olur. Onlarca serum diye tutturan vazgeçiremeyip, yazınca da hemşirelerden yetişemiyoruz şikayeti almadığım bir nöbet olur diye dua ede ede gidiyorum. Nöbet öncesi günü inanılmaz gergin ve stresli oluyorum, rahatça uyuyamıyorum."

'Ben artık nefes alamıyorum'

"Hastaların ısrarla serum istemesinden, bir yıldır olan şikayeti için ilaç yazdırmaya gelen, asla acil olmayıp hoca "ben çok acilim önce bana bak" diye hışımla pole dalan hastalardan ,hiçbir tedavi ihtiyacı olmayan hastayı eve göndermeye çalışmaktan, acil hastalara bakarken yeşil alan hastalarının beklememesinden, ikide bir polikliniğe gelip "ben de acilim bana da bak" demesinden, hastaların tetkik ve muayeneye karışmasından, "bana akciğer filmi çek, kan degerlerime bak, enfeksiyonum var benim" demesinden kripti olmayan çocuğa ısrarla "bizim çocuk antibiyotiksiz iyileşmez" diyen hasta yakınından,112 veya hocalara hasta danışırken, labarotuvar veya doğumhaneye görüşürken,  "doktora bak bize bakmayıp telefonla konuşuyor" ithamlarından, bir hastanın yanında sarı alana giren zorbalardan ve işimizi yapmamızı engelleyen 20-30 hasta yakınından, hepsine tek tek açıklama yapmaktan, acil bir hastayı önden alınca "yakınını aldı bu kesin" gibi söylemlerden yoruldum.

Onca tehlike altında çalışırken güvenliğin uyarılara rağmen odasında çay sigara maç keyfi yapmasından hemşireyle aramda sadece bin lira fark olmasından, henüz yeni mezun ve tecrübesiz olmamıza rağmen her türlü hastayı bir arada gördüğümüz ve fazlaca donanım isteyen bir yerde acil uzmanı olmadan çalışmak zorunda olmamızdan, halk tarafından hatta kimi zaman ailemiz tarafından anlaşılamamaktan, eve her geldiğimde aç olsam bile yemek yiyecek, üstümü değiştirecek takatimin olmayışından, hastadan sağlık personeline kadar herkesin işime karışmasından, hastaya siz diye hitap ediyorken onun senli benli konuşmasından, gençliğimin güzel günlerini bu ağır çalışma şartlarında çalışmak zorunda olmaktan dolayı ben artık nefes alamıyorum.

"Paraya ihtiyacım olduğu için devam ediyorum"

Hala devam ediyorsam tamamen paraya ihtiyacım olduğundan. Ben mesleğimi çok seviyorum fakat ben bu şartlarda hekimlik yapmıyorum, yapamıyorum. Hangi hekim günde üç yüz hastanın muayene,tanı ve tedavisini yapabilir ki ? Hangi hekim triyaj olmayan bir yerde sarı, yeşil, kırmızi, travma çocuk ve covide bakıp aynı zamanda adli rapor yazıp , icap nöbeti tutabilir? Sağlıksız şartlarda köle gibi çalıştırılıyoruz, Hasta bakarken hep huzursuz bir his ya bu yoğunluk arasında gerçekten acil bir hastayı atlarsam ?

"Birkaç yıla acilde çalışacak hekim bulamayacaksınız"

Gerçekten acil hastalar yüzde 10 bile değil ve ben sadece o gerçek hastalara bakıp vakit ayırırken huzursuz hissetmiyorum, mutluyum çünkü gerçekten mesleğimi yapıyorum, birine faydam dokunuyor. Bu iğrenç sağlık sisteminde artan hasta yükünün büyük kısmını sırtlanan acil çöplüğünün tüm cefasını sırf paraya ihtiyacı olduğu için çekmek zorunda kalıyor. Ama bu artan şiddet, artan hasta sayısı, artan malpraktisler, azalan maaş ile birkaç yıla acilde çalışacak pratisyen de bulamayacaksınız. Yıllarını verip mesleğini edinmiş hekimin emeğini ucuza alamazsınız, Bu böyle devam etmez, Çünkü artık TÜKENDİK."

pratisyen hekim
hastane
hekim
sağlık sistemi
Yorum (24)
Coşkun
Çiçeği burnunda genç meslektaşımın yazdıklarını gözyaşları içinde ağlayarak okudum.Bu yazı beni 36 yıl öncesine mesleğe yeni başladığım yıllara götürdü ve hiçbirşeyin değişmediğini(zaten biliyorduk) bir kez daha gözlerimizde yaşlarla okuduk.36 yıl öncede hekim sayısı 25 ila 30 bin aradıydı .Şimdi ise 160 bin civarı nüfus iki katı oldu.Demekki sayıyla bu iş olmuyor.Biz bu sistemi bizden öncekiler yüzünden oldu derdik, şimdiki arkadaşlarda bizi suçlayacaklar.Ama maalesef bizler birşey yapamadık korkarımki bundan sonrada olmayacak ve bu keşmekeş böyle devam edecek.Bunun için tüm doktorların birleşip bu sistemi revize etmemiz gerekir.Hekimlerin durumunu düzeltici önlemler alınması için tüm siyasi partilerle görüşülmeli, sorunlar anlatılmalı ivedi olarak çözüm yolları aranmalıdır.
0
Cevapla
DR AHMET ACAR
BEN 28 YIL ACİLDE ÇOK MUTSUZ ÇALIŞTIM. BİZİM YAŞADIKLARIMIZI ÇOK GÜZEL İFADE ETMİŞSİN.GERÇEKDEN ÇOK ZOR.BUNU ANCAK YAŞAYAN BİLİR,AİLEN BİLE SENİ ANLAYAMAZ,SADECE ACİLŞDE ÇALIŞANLAR ANLAR.BİZLERE BAKANLIOK ÖDÜL VERMELİ.BAŞININÜSTÜNDE GEZDİRMELİ. MAASLARA MUTLAKA DÜZELTME OLMALI, BİZ HATA YAPAMAYIZ,YAPARSAK İNSANLAR ÖLÜR. ACİLDEKİ YOĞUNLUK AZALTILMALI. SEVK SİSTEMİ GERİ GELMELİ,ACİL OLMAYANDAN PARA ALINMALI, ACLE GELEN HASTA ACİL DEĞİLSE GERİ ÇEVRİLMELİ,SAĞLIK OCAĞI SİSTEMİ GERİ GELMELİ, KÜÇÜK BİR HASTANE GİBİYDİ VE HERŞEY VARDI, RONTGEN,LABURATUAR, Dİ,Ş HEKİMİ. MUTLAKA GERİ GELMELİ.ACİLİ BOŞUNA MESGÜL EDENDEN MUTLAKA PARA ALINMALI YOKSA GERÇEK ACİLLERİ DOKTOR YOĞUNLUKDAN ATLIYOR VE MALPRAKTISLARLA UĞRASMAK ZORUNDA KALIYOR. ÖNERİLER DAHA ÇOK BENCE SAĞLIK BAKANLIĞI ACİLDEKİ HEKİME ÇÖZÜMLERİ SORSA DAHA FAYDALI OLUR
0
Cevapla
Hulya Arda
Genç meslektaşım ne yazık ki emekli olup artık çalışmadığında bile, her çalan telefon sesi acil hastaya çağrıyı, gelmeyen uykular, uykusuz ağır uzun nöbetleri hatırlatacak, geçmişte sürekli calıştığın için kuramadığın yakın sosyal ilişkilerin eksikliği kocaman bir yalnızlığı da getirecek. Emekli Maaşı da zaten yetersiz olduğu için rutin ihtiyaçlarının dışında bir keyif alanına paran olmayacak. En zeki en yetenekli en çalışkan çocuklarına bu ülkenin gördüğü reva...Yalnız değilsin
0
Cevapla
Dr
Maalesef kimse duymaz. Bakanligin soyleyecegi tek sey hizmetin gereği seklinde iki kelimelik cevaptır.
0
Cevapla
Uz
Söz bitmiş, yazı kalmış... :((
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir