Medimagazin logo

Kemal Öztürk Recep Akdağ'a sordu: Hekimlerin maaş düzenlemesi ne oldu?

Bir düzenleme yapılacaktı ama vazgeçildi. Sebebi nedir? "Buna benim bir şey demem doğru değil. Ancak düzeltme gücümüzün olduğunu tekrar söylüyorum"
Kemal Öztürk Recep Akdağ'a sordu: Hekimlerin maaş düzenlemesi ne oldu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bir dönem Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü de yapan Habertürk yazarı Kemal Öztürk, sağlıkta dönüşüm süecinden bugüne kadar olan değişiklikleri özetlerken, sistemin ifrat ve tefrit arasında sıkıştığını yazdı. Kemal Öztürk TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Recep Akdağ'a son hekim maaş düzenlemesini de sordu.

Habertürk'teki köşe yazısından bir kısmı şöyle:

Benim gördüğüm sağlık sektörünün her alanında bulunmuş ve camiayı çok iyi bilen Prof. Recep Akdağ, sağlık çalışanlarına karşı çok sertti ve biraz da zorla bu sistemin oturtulmasını sağladı.

Hekimler ve çalışanlar kendilerine karşı aşırı sert davranan bakanı sevmediler ama sektörde bir devrimin yapıldığı gerçeğini de reddetmediler.

Bakan Akdağ 2013 yılında görevden ayrılmasından sonra sistem işlemeye devam etti. Lakin aksaklıklar da ilk o zaman başladı.

Dönüşüm projesinde siyasetçi, hekim ve bürokrat olarak yer alan bir dostum çok güzel özetledi durumu:

“Aslında ifrattan kaçarken tefrite düştük. Yani sağlık çalışanlarından ziyade vatandaş memnuniyetini önceledik ama bu sefer de hekimlerimizi, sağlık çalışanlarımızı çok hırpaladık. Dengeyi kuramadık. Her ikisinin de mutlu olacağı dengeli bir sistem kurabilirdik.”

Kamudaki sağlık hizmetlerinde artan yük, aşırı yoğun çalışma koşulları, sürekli şikayet konusu olmak, sağlık çalışanlarının çalışma huzurunu kaçırsa da asıl mesele ekonomideki bozulmaydı.

2014 yılından sonra başlayan ekonomik sıkıntılar kendini sağlık alanında gösterdi. Hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının özlük hakları, maaşları, çalışma memnuniyetleri her geçen gün bozuldu.


Doktorlar neden yurt dışına gidiyor?


RECEP AKDAĞ: SİSTEMİ SÜREKLİ YENİLEMEMİZ GEREKİYORDU

Recep Akdağ bugün sistemin içinde değil ama durumu yakından takip ediyor. Kurduğu sistemden neden bu denli şikayetlerin arttığını sordum.

Aktif bir siyasetçi olarak durumu tüm açıklığı ile anlatamasa da yine de önemli şeyler söyledi.

“Sistem yaşayan bir mekanizma. Bunu sürekli yenilememiz gerekiyor. Aksayan yönleri bulup, bunları iyileştirmek şart. Hekimlerimizin çalışma koşullarına göre aldıkları ücretler düşük kaldı. Bu konuda şikayetçi olmakta haklılar. Bunu düzeltme gücümüz var aslında. Hekimlerin bu şikayetini gidermemiz gerek.

Bir düzenleme yapılacaktı ama vazgeçildi. Sebebi nedir?

Buna benim bir şey demem doğru değil. Ancak düzeltme gücümüzün olduğunu tekrar söylüyorum.

Acaba yeniden muayenehane açmalarına izin vermek sorunu çözmeye yardımcı olur mu?

Hayır. Bunu kesinlikle yapmamalıyız. O zaman sağlıkta geriye gidiş, yani 'irtica' olur. Bu vatandaş açısında son derece suiistimale açık bir yapıdır.

Recep Akdağ her ne kadar yeniden özel muayenehanelerin açılmasına karşı çıksa da, aslında sistem kendi içinde bu yasağı delecek kayıt dışı yöntemlerin doğmasına ve farklı arayışlara etki etti.

En başta kamuda çalışan uzman hekimlerin özel sektöre kaymasına neden oldu.

Yazının tamamı için TIKLAYINIZ

 

 

 

recep akdağ
sağlıkta dönüşüm programı
kemal öztürk
maaş düzenlemesi
Yorum (64)
Caner Coşkun
Cevap... https://www.medimagazin.com.tr/hekim/genel/tr-chpden-emekli-ve-calisan-hekimlerin-ucretlerinin-artirilmasi-icin-kanun-teklifi-2-12-50817.html
28
Cevapla
Uzman Amele
Isimiz bu adama kaldıysa zaten bi cacik olmaz.. Hekim dusmanligina varan boyutlarda uygulama ve demecleri hatiralarimizda sakli.. Bu gunlerdeki şiddet baski performans dayatma ortami kendisinin eseridir diyebiliriz..
113
Cevapla
ftr
sayın bakanım erzurumda muayenehanecilik yapmadınız mı yaptınız
122
Cevapla
ftr
bugün ki sıkıntıların ve hekimliğin uğradığı erozyonun baş aktörü sayın akdağ değil mi yanılıyor muyum acaba
98
Cevapla
ftr
hekimlik mesleği memurluk kategorisine sokulmamalı sizler bunu ne yazık ki bu hale getirdiniz .
78
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir