Medimagazin logo

Otizmli çocuklarda ‘gaita nakli’ yapılarak semptomlar yüzde 45 azaltıldı

Yeni yapılan bir çalışmada otizm semptomlarının ‘gaita nakli- fekal mikrobiyota transplantasyonu’ ile azaltıldığı bulundu.
Otizmli çocuklarda ‘gaita nakli’ yapılarak semptomlar yüzde 45 azaltıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), 2006 yılında her 150 çocuktan 1’inde ve 2012 yılında her 88 çocuktan 1’inde görülürken, 2014 yılında her 68 çocuktan 1’inde görülüyor. Yeni yapılan bir çalışmada otizm semptomlarının ‘gaita nakli- fekal mikrobiyota transplantasyonu’ ile azaltıldığı bulundu.

Daha önceki birçok çalışmada OSB olan bireylerde anormal bağırsak mikrobiyotası bildirilirken ,  bağırsak mikrobiyomu ve otizm benzeri davranışlar arasında bir bağlantı olduğunu düşünülüyor. 

Nature’da dün yayımlanan araştırmada bağırsak mikrobiyotasının değiştirilmesi ile OSB’li çocuklarda gastrointestinal  ve davranışsal semptomları iyileştirmek için potansiyel bir yol olduğu savunuldu. Bu amaçla yapılan  fekal mikrobiyota transplantasyonunun 2 yıl ardından sonuçlar paylaşıldı. 

 Araştırmacılar fekal mikrobiyota transplantasyonundan iki yıl sonra  temel OSB semptomlarında (dil, sosyal etkileşim ve davranış) yüzde 45 azalma buldu.

otizm
otizm spektrum bozuklugu
gaita nakli
fekal mikrobiyota transplantasyonu
Yorum (2)
aydin sinal
nenem bana her zaman"adam olacak cocuk b...belli olur" derdi,demekki dogru biliyormus,bu nakil isleminin ise yarayacagini bilseydi cocukken banada yaptirilardi ki bende adam olurdum diye düsünürüm. eskiler,matbuat meddah oldu derlermis,cok haklilar
17
Cevapla
Koray Taşcılar
"Matbuat kamilen meddah oldu", Rıza Nur'un tek parti dönemi medyasının hükumeti keyiflendirmek (kızdırmamak!) üzerine kurduğu yayın politikası için ettiği bir laftır. Diğer taraftan bu haberde bahsi geçen, bir önce-sonra çalışması olup kontrol grubu yoktur, o yüzden başlığına 'Otizmli çocuklarda ‘gaita nakli’ yapılarak semptomlar yüzde 45 azaltıldı" yazılmaz. Kamilen meddah olmayıp bilim okuryazarlığına hizmet etmek isteyen matbuat da bu detayı haberinde belirtir ve örneğin işten anlayan bir kaç uzmanın (Fakat lütfen Karatay, Küçükusta ve sair '"gıda terörü, aşılar otizm yapıyor rererörö goygoycusu" değil gerçek uzmanları kastediyorum) fikrini alıp bu çalışmanın doktorlar için ne anlama gelebileceği ile ilgili yorum da yapar. Bu arada otizm belirtilerinin değerlendirilmesi için kullanılan CARS ölçeğinde zamanla belirgin düzelme olmuştur fakat orijinal yazının hiç bir yerinde de %45 felan yazmamaktadır. Diğer taraftan Medimagazin haberi kendisi yapmamış da bir başka ajans ya da kaynaktan almış olabilir, eğer öyle yaptıysa da meddah matbuat durumuna düşmemek için haberin hangi kaynaktan alındığını belirtmek gerekir.
17
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir