Medimagazin logo

Kolorektal kanserde mikrobiyom etkisi araştırıldı: Genç hastalar daha yüksek risk altında

Genç Amerikalılar arasında kolon kanseri artarken, araştırmacılar bunun nedenini anlamaya çalışıyor. ABD'de yapılan yeni bir çalışma mikrobiyomun genç başlangıçlı kolorektal kanserde rol oynadığını ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kolorektal kanserde mikrobiyom etkisi araştırıldı: Genç hastalar daha yüksek risk altında
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Georgetown Üniversitesi Lombardi Kapsamlı Kanser Merkezi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, vücutta bulunan mikroorganizmalar topluluğu olan mikrobiyomun, özellikle genç bireylerde kolorektal kanser gelişiminde önemli bir rol oynayabileceğini gösterdi.

Haziran ayında Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) Chicago'daki yıllık toplantısında sunulması planlanan bulgular, genç yetişkinler arasında kolorektal kanserin giderek agresifleşen doğasına ve mikrobiyomun potansiyel etkisine ışık tuttu.

Georgetown Üniversitesi'nde tıp doçenti olan Dr. Benjamin Weinberg, çalışmanın bulgularının önemini vurguladı. Dr. Weinberg, "Kolorektal kanserli genç insanlar biyolojik olarak daha agresif kanserlere sahiptir ve daha genç olmalarının sağladığı sağkalım avantajı, daha agresif tümör biyolojisinden daha ağır basmaktadır" dedi. Dr. Weinberg ayrıca genç başlangıçlı kolorektal kanserdeki son artışın yalnızca genetiğe bağlanamayacağını vurgulayarak araştırmacıları mikrobiyom gibi diğer faktörleri araştırmaya sevk etti.

Bazı bakteriler bağışıklık tepkilerini baskıladı

Çalışma, kolon kanseri hastalarında mikrobiyomun analizini içeriyor ve erken başlangıçlı hastalığı olanlarla (45 yaş veya altı) geç başlangıçlı hastalığı olanları (65 yaş veya üstü) karşılaştırdı. Araştırmacılar, iki grubun tümörlerindeki bakteri, mantar ve virüslerin bileşiminde önemli farklılıklar buldular. Fusobacterium nucleatum (F. nuc) gibi bazı mikroorganizmaların kolonun iç yüzeyini bozarak doku iltihabını ve kanser gelişimine katkıda bulunan DNA mutasyonlarını teşvik ettiği bulundu.

Özellikle F. nuc'un varlığı hem erken hem de geç başlangıçlı tümörlerin yaklaşık %30'unda eşit olarak gözlendi. Cladosporium sp., Pseudomonas luteola, Ralstonia sp. ve Moraxella osloensis dahil olmak üzere diğer mikrobiyal türler tanı yaşına bağlı olarak değişen yaygınlık gösterdi. Fusobacterium nucleatum'un kolondaki bağışıklık tepkilerini baskıladığı ve böylece kanser büyümesini kolaylaştırdığı ortaya kondu.

Kolorektal kanserin yükseliş trendinde olması araştırılıyor

Amerikan Kanser Derneği'ne göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde kolon kanseri teşhisi konan genç yetişkinlerin sayısı son 25 yılda neredeyse iki katına çıktı. 1995 yılında insidans oranı %11 iken, 2020 yılında %20'ye yükseldi. Erken başlangıçlı kolorektal kanserin yükselen trendi, araştırmacıları genetiğin ötesindeki potansiyel faktörleri araştırmaya teşvik etti ve mikrobiyomun hastalık gelişimindeki rolünün mevcut araştırmasına yol açtı.

Erken başlangıçlı kolorektal kanserin yaygınlığı artmaya devam ederken, bu çalışma daha fazla araştırmaya duyulan ihtiyacı vurgulamakta ve potansiyel olarak mikrobiyomu ve kanser biyolojisi üzerindeki etkisini hedef alan önleme, teşhis ve tedavi için yeni stratejilerin geliştirilmesinin yolunu açıyor.

mikrobiyom
kolorektal kanser
amerikan klinik onkoloji dernegi
genc
abd
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir