Medimagazin logo

Türk üretimi ayak bileği protezleri hastalara takıldı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın'ın tasarladığı ''yapay ayak bileği protezleri'', kemik kanseri olan iki gence uygulandı. Gençler, ayaklarının kesilmesinden kurtuldular ve iyileşme süreci tamamlandığında eskisi gibi yürüyüp, koşabilecekler.
Türk üretimi ayak bileği protezleri hastalara takıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA/İZMİR- Prof. Dr. Aydın'ın tasarlayarak İzmir'deki Hipokrat firması mühendisleriyle oluşturduğu ''ayak bileği tümör rezeksiyon protezi'', Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 17 yaşındaki Mine Zengin ile 20 yaşındaki Gökhan Erdem'e uygulandı.


     Dizler ve kolun üst kısmında görülen osteasarkom hastalığının ayak bileklerinde teşhis edilen iki genç, kendilerine özel tasarlanan protezlerin yerleştirilmesiyle ayakları kesilmekten kurtuldu.


     AÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik kanserinin özellikle ergenlik çağındaki 10-20 yaş arasındaki gençlerde görüldüğünü söyledi.


     Eklem ağrılarıyla ilk belirtilerini veren hastalığın zaman içinde oluşan şişlikle kendini gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, büyüme çağındaki gençlerin halk arasında ''büyüme ağrısı'' olarak bilinen eklem çevresi ağrılarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.


     Ahmet Turan Aydın, kemik kanserinin genellikle dizde ve kolun üst kısmında sıklıkla görüldüğünü, ayak bileğinin tümör yerleşimi açısından çok nadir bir bölge olduğunu ifade ederek, 1983 yılından bu yana kesintisiz olarak tümör cerrahisi yaptığını, ayak bileğine yerleşen tümörü bugüne kadar sadece Gökhan Erdem ve Mine Zengin'de gördüğünü söyledi.


     Ayak bileği bölgesinde kemikte devamlılığı sağlamanın teknik açıdan zor olduğunu dile getiren Aydın, önceki yıllarda bölgeyi doldurmak için çimento koyduklarını, ancak bu durumun ayağın hareket etmesine engel olduğunu anlattı.


     Prof. Dr. Aydın, iki gence gerekli tetkikleri yaptıktan sonra, ayak bileği fonksiyonlarını yerine getiren bir tedavi uygulamak için ''hastaya özel'' protezler tasarladığını belirterek, ''Bu tür hastaların büyük bölümünde ayaklar kesiliyor. Kemikte bu bölgenin devamlılığının sağlanması teknik açıdan zor. Özel bir protez tasarlayabilir miyiz diye düşündüm. Hipokrat firmasıyla görüştüm. Onların mühendisleriyle beraber kafamdaki istediğim protezi oluşturduk. Tasarım özgün, bize ait'' dedi.


     Gökhan Erdem ile Mine Zengin'e tümörün yerleştiği kemiği çıkararak titanyum ''ayak bileği tümör rezeksiyon protezi'' taktıklarını kaydeden Aydın, protezle ayak bileğinin hareket ettiğini ve bacak uzunluğunun korunduğunu bildirdi.
    
BACAKLARININ KESİLMESİNDEN KURTULDULAR
    
     Protezin ilk uygulandığı kişi olan Gökhan Erdem de, geride bıraktığı günleri hayatı boyunca unutamayacağını söyledi.


     Kasım 2009'da ayak bileğinde yoğun ağrı ve şişlikler oluştuğunu belirten Erdem, tedavi için defalarca hastanelere başvurduğunu, çekilen filmler, MR ve yapılan biyopsiden sonra ayak bileğinde tümör tespit edilebildiğini ifade ederek, ''Kanser olduğum belirlenince tedavim Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde sürdü. Burada Ahmet Turan hocam bizimle yakından ilgilendi. Kansere karşı ilaç tedavisine devam ederken, kendisi 5 ay uğraşarak bir protez üretti'' diye konuştu.


     Erdem, ameliyatla kanserli iki kemiğin alınarak yerine protez yerleştirildiğini anlatarak, ''Böylece hem kanserden kurtuldum, hem de bacağımın kesilmesinden. Benden önce aynı hastalığa yakalananların hep bileklerini kesmişler'' dedi.


     Ameliyat öncesi büyük acılar çektiğini dile getiren Gökhan Erdem, şu an çok rahat olduğunu, ayağının üzerine basabilecek kadar iyileştiğini vurguladı ve doktorunun tavsiyesi üzerine şimdilik koltuk değneği kullandığını belirtti. Erdem, ''Düzenli spor yapan biriydim, eğer ayağım kesilseydi belki de hayattan kopardım. Çok şükür korktuğumuz başıma gelmedi'' diye konuştu.


     Yapay ayak bileği protezi takılan gençlerden 17 yaşındaki Mine Zengin ise 5 ay önce teşhis konulduğunu belirterek, ''Ayağımda çok ağrı vardı, şişmişti ve rengi morarmıştı. Şimdi ağrılarım kesildi, çok rahatım'' dedi.
    
ÖZEL PROTEZLER İZMİR'DE ÜRETİLDİ
    
     Hastaların ''costomed'', yani vakaya özel protezlerini üreten ve Türkiye'de ortopedik tıbbi malzemeler sektörünü doğuran şirket olarak gösterilen Hipokrat Tıbbi Malzemeler A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Dursunoğlu ise Prof. Dr. Aydın'ın kendilerini aramasıyla bugüne kadar Türkiye'de hiç uygulanmamış, dünyada birkaç vakada yapılmış bir ayak bileği protezi ürettiklerini anlattı.


     Dursunoğlu, şu bilgileri verdi:
     ''Bunun tedavisi bugüne kadar ancak ayak bileğinin kesilmesiyle mümkündü. Hocamızın önerisiyle bir protez yapalım dedik ve hocamızın önderliğinde Ar-Ge departmanımızdan arkadaşlarımızla bir protez geliştirdik. Protezler, testlerden sonra bu iki genç hastamıza uygulandı ve ayaklarının kesilmesi önlenmiş oldu. Bugüne kadarki gözlemlerde hastalarımızın çok iyi netice verdiğini, sağlıklı bir şekilde basıp yürüdüklerini görüyoruz. Bu bizi mutlu ediyor.


     Bu tip tümör vakalarında mutlaka iyileştirici malzeme gerekiyor, bu da yapay organ, yani protez oluyor. Bu malzemeler genellikle titanyum ve krom kobalt molipden alaşımlı malzemeler. Bunlar biyo uyumlu malzemelerdir, yani vücut içinde herhangi bir olumsuz reaksiyon vermeyen ve uzun ömürlü malzemelerdir. 15-20 sene içinde ömrü tamamlandığında da revizyon yapılabiliyor.''

ahmet turan aydın
ayak bileği tümörü
rezeksiyon protezi
yapay ayak bileği protezi
Yorum (1)
Sinan AYDEMİR
Sayın hocam öncelikle böyle bir çalışma yapıp bahsetiyiniz o iki arkadaşı hayata bagladığınız için teşekürler.Sayın hocam benimde sıkıntım var geçen sene26.11.2009 günü talihsiz bir trafik kazası geçiridim solayak bileği talus parcalı açık kırık oluştu aradan tahmini 1.5 yıl geçmesine ragmen kaynama oluşmadı ben halen yürümede sorun yaşıyorum.ne gibi bir yol izlemem gerek en sonki emar filmimde talusta kemiğinde çöküntü oluşmuş benim ayağıma Ayak bileği protezi olurmu olursa kaç gün de ayağa kalkıp yürüyecem ve yürümede sorun yaşayacakmıyım aksama ve ağrı olacakmı ayak bileği protezi takıldıktan sonra iş durumum ne olur tekrar çalışabileçelmiyim (ASKERİ PERSONELİM)sayın hocam cevabınıza göre gelecem ben van da görev yapıyorum
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir