Medimagazin logo

İntörnler isyan etti! Personel değiliz!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde okuyan intörn doktorlar, asistan, hemşire ve personel gibi çalıştıkları gerekçesiyle basın açıklaması yaptı.
 İntörnler isyan etti! Personel değiliz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir araya gelen 100 intörn doktor adına basın açıklaması yapan intörn doktor Onur Yanık, "İntörn doktor kavramı hastane içi rotasyon sistemiyle stajlarını tamamlayarak tıp doktoru olmaya aday öğrenci anlamına gelmesi gerekirken, bizler istifa eden asistanın yerine asistan, hemşire, tıbbi sekreter ve hatta personel olarak kullanılmaktayız. Gün boyu paramedik ya da hemşire yerine kan alırız, tıbbi sekreter yerine tetkik sonuçlarını hasta dosyalarına yazarız. Asistan kafasına göre iş verir, görev yönetmeliğimiz olmadığı için, ‘stajdan kalırsınız’ tehdidiyle ne iş verilmişse bir an önce tamamlamaya çalışırız. Bizim dekanlığımızla ilgili bir sorunumuz yoktur. Sorunumuz sadece düzenle ilgilidir" dedi.

Basın açıklamasının ardından bir süre alkış yapan intörn doktorlar daha sonra olaysız şekilde dağıldılar.

 


Ayrıca intörn doktorların iddiaları hakkında bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Bağırıcı, "Biz her perşembe günü bu tür sorunlarla ya da başka bir sorunlarla karşılaşmamak için toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarımıza öğrenci temsilcilerimiz de katılıyor. Öğrencilerin sorunları haftalık toplantılarla dekanlığımıza bildiriliyor. Son 1 ay içersinde dekanlık olarak bütün öğrencilerin dertleri ve sorunları dinlendi. Ama arkadaşlarımız sorunlarını bizlere iletmek yerine, basın mensuplarıyla paylaşmışlardır. Bu onların en demokratik hakkıdır" diye konuştu.

i̇ntörnler
isyan
etti!
personel
değiliz!
Yorum (29)
prm
Arkadaslar hakkinizi ararken dikkat edelim.kan almak bir paramedigin gorevide degil zaten hastane acillerindede çalışmıyoruz.
0
Cevapla
ahmet alpagut
"Bizim dekanlığımızla ilgili bir sorunumuz yoktur. Sorunumuz sadece düzenle ilgilidir" Nasıl yani, tıp eğitiminden dekanlık sorumlu değil mi cesur yürekler?
0
Cevapla
aydin sinal
arkadaslarin sikayet ettikleri bütün konulari Almanyada AIP(türkiyedeki intörn karsiligi),hatta stajyer ögrenciler yapar,stajyerler ve intörnler asistandoktorun ve hemsirelerin asistanlari konumundadir,sabah viziteden önce kan alilar,hasta hazirlarlar,asistanla beraber sargi degisimi,pansuman v.s. gibi isler,yazi isleri.ve.ve....hepsini yaparlar,Almancada "wassertrager" denir bir deyim var su tasiyici:misal futbolculara elinde testi ve maslapayla su veren genc gibi..bir hemsire maasi kadarda mas alirlar,eskiden maaslarida yoktu,yani Türkiyedekilerden bir farklari yoktur,Amerikadada bu böyledir.iyi bilirim.
0
Cevapla
hasan
Şikayet ettikleri noktalara bak : asistan yerine kullanılmak, kan almak, tetkik sonuçlarını yazmak.... Herhalde yakında anamnez alıp dosyaya yazmak, hasta muayene etmek, epikriz yazmak, reçete yazmaktan da şikayet edecekler. Bunlarda doktor olunca sanırım hastaya pens ile dokunacaklar .....
0
Cevapla
mete keçeci
burada şikayet konusu olan işleri internler yapmalı ancak benim öğrenciliğimden hatırımda kalan ortada şöyle bir sorun var; intern ya da stajerden bir hasta için biyokimya tetkiki istemesi, kan gazı alması,görüntüleme istemesi vs isteniyor ancak bunlar bu hasta için neden isteniyor, tanıya katkısı ne , alternatifi ne, tetkik sonucunda ne görmemiz ya da ne görmememiz gerekiyor... öğrenciye bunlardan bahseden çok az.bu durumda intern/stajer personel gibi kullanılmış oluyor gerçekten. tıpta herşey kitaplardan öğrenilemiyor. bu çocukların mesleki davranış kalıplarını, algoritmalarını özümseyebilmeleri için daha özenli davranılmalı
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir