Medimagazin logo

TEB Başkanı: 2004'te 70 lira olan ilaçlar, bugün 5 lira

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, "2004'ten beri ilaç fiyatları düşüyor. 300 kez düşmüş. 2004'te 70 lira, 80 lira olan ilaçlar, bugün 5 lira, 6 lira düzeyine gelmiş ve bu süreç devam ettiği sürece ilaç fiyatları düşecek. Eczacı karlılığı düşürülmüştür" dedi.
TEB Başkanı:  2004'te 70 lira olan ilaçlar, bugün 5 lira
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

14 Mayıs Eczacılar Günü dolayısıyla Çorum Eczacılar Odası tarafından kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan TEB Başkanı Çolak, eczacıların yaşadığı sorunlara değindi.

Eczacıların zor bir dönem yaşadığını savunan Çolak, "Haftada, 15 günde, ayda düşen ilaçların bedeli artık ilaç sanayicileri tarafından karşılanmıyor. Yani 2011 yılından beri karşılanmıyor ve bu konuda mahkemelik durumdayız. İlaç fiyatları sürekli düşüyor, 136 kalem ilaç bugün itibarıyla Türkiye'de üretilmiyor. 75 kalem ilaç ise zaman zaman bulunuyor, zaman zaman bulunamıyor" diye konuştu.

İlaç fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle eczacıların önemli sorunlar ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Çolak, şunları kaydetti:

"Türkiye, 24 bin 500 eczane ile Avrupa'nın nüfusa göre en çok eczanesi olan ülkesi. Birinci parametre bu. İkinci parametre ise 2004'ten beri ilaç fiyatları düşüyor. 300 kez düşmüş. 2004'te 70 lira, 80 lira olan ilaçlar bugün 5 lira 6 lira düzeyine gelmiş ve bu süreç devam ettiği sürece ilaç fiyatları düşecek. Eczacı karlılığı düşürülmüş. Bu süreçteki hekimin değişmesi, raporlama işlemleri, rapora göre reçete verme, bazı ilaçların raporlanarak verilmesi ve katılım payı alınması gibi kavramlar nedeniyle eczacılar inanılmaz bir bürokrasi yüküyle karşı karşıya gelmiş vaziyette."

- Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas

Toplantıya katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas da 2002 yılında Türkiye'de ilaç fiyatlarının sürekli değiştiğini belirterek, şöyle konuştu:

"2002'de ilaçların kutularının tombul tarafı vardı. Sürekli fiyatı değişen, etiket tarafı biraz daha kabarıktı. Oradan nereye geldik, 70 lira, 80 lira olan ilaç bugün 4 lira, 5 lira ise işte tam da sorunun merkezi burada, ya dün doğruydu ya bugün doğru. Bugün ilaç sanayi bir ilacı üretip 5 liraya, 6 liraya satıyor, para da kazanıyorsa, 10 yıl önce de 70-80 liraya satıyorsa ve bunların birçoğu da yabancı sermayeli şirketlerse o zaman fotoğrafa bakınca olayın vahameti ortaya çıkıyor. Bizim dönüşümde yaptığımız başarı da ortaya çıkıyor. Bir yerdeki bir haksızlığı Türkiye normalleştirmiştir, biraz da abartmıştır."

- "Artık fırsatçılık da yok, spekülasyon da yok, haksız kazanç da yok"

Türkiye'nin artık başka bir Türkiye olduğunu ve fırsatçılık döneminin bittiğini dile getiren Kafkas, şunları söyledi:

"Mal vitrindeyken satmazsanız da para kazanıyordunuz ama Türkiye artık başka bir Türkiye oldu. Türkiye artık başka bir düzlemde. Türkiye'de kalkınıyorduk, kalkınıyorduk, bir sabah da birinin elinden kitap düşüyordu, biri birine bağırıyordu, ertesi gün de virajdan aşağıya hep beraber yuvarlanıyorduk ama artık Türkiye üçüncü bin yılın başında çağdaş dünyanın normlarına oturdu ve artık fırsatçılık da yok, spekülasyon da yok, haksız kazanç da yok. Hep beraber makulü ve hakkaniyet ölçüleri içerisinde bu ülkenin imkanlarını paylaşmaya başladık."

Kafkas, eczacıların ve sektörün yanında olduklarını ifade ederek, ilaç sanayi konusunda da Türkiye'nin belli bir yere geldiğini sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas, TEB Başkanı Çolak'a plaket verdi. Kafkas'a da Çorum Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Koca, teşekkür plaketi takdim etti.

teb
başkanı:
2004'te
70
lira
olan
ilaçlar
bugün
5
lira
Yorum (6)
Mehmet Kaçar
Burada asıl sorulacak olan soru ilaçların 70 tl den 5 tl ye inmesi değil 70 tl ilk ilaçla 5 tl lik ilacın tedavi edebilme başarısıdır. İlaçlar ucuzladıkça içindeki etken maddenin oranını araştıran var mı ona bakmak lazım. Her şeyin bir taban maliyeti vardır.
1
Cevapla
eyup culha
İlac satisindan edilen karla eczanelerin ayakta durmasi artik mumkun degildir, ilac fiyatlari dunya ortalamasina yukseltilmelidir. Dunyanin en pahali akaryakitini kullanan ulkede dunyanin en ucuz ilacini kullaniyor olmamiz dusundurucudur!!! Acilen recete basina meslek hakki getirilmelidir. Eczacinin danismanlik ucreti bu sekilde eczaciya odenmelidir.
0
Cevapla
demet y.
ilaç firmaları yıllarca yüksek ilaç fiyatlarıyla cari açığı ve dış borç yükünü sürekli artırdılar ve astronomik kazançlar elde ettiler,bundan böyle bu uygulamaya saygı göstermeliler...
0
Cevapla
Cuma K.
Eczacılar çok kazansın diye aynı ilacın 5 yerine 50 tl'ye mi satılması gerekir? Bu ne abes bir anlayıştır? Ben kazanayım, Türkiye batsın demekle eşdeğerdir. İlaç giderleri ülkede kara delik haline gelmişken, bu nasıl bir düşüncedir Allah aşkına? Şu an gerçekten şok içindeyim.
0
Cevapla
Bedrettin alyamaç
70 liralık ilaç 5 tl ye düşmüşsse bu cinayettir! bu demektirki ey sağlık bakanı sen benim ilaç hakkımı vermiyorsun bende orijinal molekül koymuyorum!ya nişasta ya da etc........ambalajı bıle 5 tl eder!hastalığı nasıl tedavi edeceksiniz!ondan sonra doktor doktor gezeceks,iniz hastalığınız kronikleşecek ve de perişan olup gideceksiniz bu mudur başarı sizce yazık yazık bu insanlar vergi ödüyor! yinede tedavi olamıyor! ne acı ne hazin!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir