Medimagazin logo

Acar: Özel hastaneler ve vatandaşlar lehine önemli değişiklikler yapıyoruz

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, 24 Ocak 2012 tarihinde TV 8'de Erkan Tan ile Başkentten programının konuğu oldu.
Acar: Özel hastaneler ve vatandaşlar lehine önemli değişiklikler yapıyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, yeşil kart sahibi vatandaşların endişeye kapılmamalarını istedi. 2008 yılında gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Reformunun, norm ve standart birliği, mali olarak sürdürülebilirlik ve herkesin genel sağlık sigortası şemsiyesi altına alınması gibi iki önemli başlığa sahip olduğunu ifade eden Başkan Acar, doğumdan itibaren 18 yaşına kadar herkesin sağlık açısından devlet güvencesi altına alındığını söyledi. Türkiye'de 9,1 milyon kişinin yeşil kart sahibi olduğunu belirten Başkan Acar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeşil kart sahiplerinin de GSS şemsiyesi altına alındığını söyledi.

Acar: Yeşil Kartlı Olan Vatandaşlarımız Hiç ama Hiç Endişe Etmesinler

"Yeşil kartlı olan vatandaşlarımız hiç ama hiç endişe etmesinler" diyen Kurum Başkanı Acar sağlık konusunda kişinin geliri yoksa sağlık hizmetlerinin devlet tarafından karşılanacağını, kişinin geliri varsa gelir durumuna göre sağlıktan yararlanmaya devam edeceğinin altını çizdi. Yeşil kart sahibi vatandaşlarımızın sağlıktan yararlanmaları için yapmaları gerekenlerin olduğuna işaret eden Acar, vize süreleri dolanların daha önce il ve ilçe idare kurullarında yaptırdıkları işlemlerin yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gitmeleri gerektiğini söyledi. Kişilerin burada gelir testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Acar, "Vize süreleri dolmayanlar için bir problem yok. Yeşil kartın vize süresi dolmuşsa, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 13 ayrı kurumdan 28 ayrı sorgulama yaparak kişinin gelir durumunu belirleyecek. Gelir testi, kişinin T.C. Numarasıyla otomatik ve on-line olarak yapılacak. Gelir testi sonucunda kişinin geliri, asgari ücretin 3'te 1'i yani 295 TL'nin altında ise sağlık primini devlet ödeyecek. Örneğin bir hanede 4 kişi var. 2 çocukları 18 yaşın altında. Bu çocuklar zaten devlet güvencesi altında. Babanın geliri ise 800 TL. Bu rakam 4'e bölünecek. Kişi başı 200 TL gibi bir rakam düşüyor. Bu rakam 295 TL'nin altında olduğu için yeşil kartlı olarak sağlıktan yararlanmaya devam edecek." dedi. 295

18 yaş altında ve üstünde olan çocuklar ile ilgili de bilgiler veren Kurum Başkanı Fatih Acar, 18 yaş altında olan çocukların sağlıktan yararlanmaya devam edeceğinin altını çizdi. Çocuk lisede okuyorsa 20 yaşına kadar, üniversitede okuyorsa 25 yaşına kadar ailesi üzerinden sağlıktan yararlanmaya devam edeceğini vurgulayan Fatih Acar, 25 yaş üstü olan çocuk üniversitede okuyor olsa bile gelir tespitine dahil olacağını ve geliri yoksa yeşil kart üzerinden sağlık yardımı alacağını söyledi. Kız çocukları evlenmişse veya işe girmişse kendi üzerinden sağlıktan faydalanacağını ifade eden Acar, eğer bu durumlar yok ise kız çocuğu 30 yaşında olsa bile ailesi içinde değerlendirileceğini söyledi.

Acar: Hiçbir Şekilde Herhangi Bir Sisteme Kayıtlı Olmayan 1 Milyon 700 Bin Vatandaşımıza Mektupla Ne Yapacaklarını Anlattık

Hiçbir şekilde herhangi bir sisteme kayıtlı olmayan 1 milyon 700 bin kişinin olduğunu belirten Başkan Acar, bu kişilerinde 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle GSS kapsamında olduğunu söyledi. Sisteme dahil olmayan bu vatandaşların mutlaka Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek başvurmaları ve gelir testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Acar, müracaat etmezlerse gelirlerinin asgari ücretin 2 katı olarak kabul edileceğini ve 212 TL prim ödeyeceklerini söyledi. Sisteme kayıtlı olmayan bu vatandaşlarımız için prim ödeme konusunda ince bir nokta var diyen Başkan Fatih Acar, prim ödemeleri Şubat ayı sonuna kadar ödenebildiği için başvuruların şubat ayı içinde de yapılabileceğini söyledi. Başkan Acar sözlerine şöyle devam etti; "1 milyon 700 bin kişiye mektup gönderdik. Mektupta vatandaşlarımızın ne yapacaklarını anlattık. Ayrıca internet sitemizde yeşil kart ve gelir testi ile ilgili 50 soruya cevap verilen bir bilgilendirme metni hazırladık." dedi. Vatandaşların Alo 170 İletişim hattını arayarak da bilgi alabileceklerini ifade eden Başkan Fatih Acar, bu telefon hattına aynı zamanda kayıt dışı çalışma ile ilgili de ihbarda bulunabileceklerini söyledi.

Acar: 2000 Yılı Öncesinde Emekli Olanlar Arasında Maaş Açısından Ciddi Adaletsizlikler Var ve Bunu Çözeceğiz

Emekli olmak için prim gün sayısı ve yaş ile ilgili konunun 5510 sayılı Kanun'la belirlendiğini belirten Acar, prim gün sayısı tamam olsa bile yaş dolmadan emekliliğin hak edilemeyeceğini söyledi. İntibak ile ilgili çalışmaların tamamlandığını belirten Acar, burada ciddi gayret gösteren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e ayrıca teşekkür edilmesi gerektiğini söyledi. 2000 yılı öncesinde emekli olanlar arasında ciddi adaletsizlerin olduğuna işaret eden Acar, bu mağduriyetlerin artık son bulacağını ama bu çalışmanın bir zam çalışması olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizdi. Acar, "3600 gün, 5000 gün yada 9000 gün prim ödeyenler 869 TL aylık alıyorlar. Bu ciddi bir haksızlıktır. Bu yakın zamanda çözülecek. Yaptığımız çalışmalar ile ilgili bilgi vermek gerekirse, 10 TL altında bir artıştan 55.966 kişi, 10-20 TL arasında artıştan 49.044 kişi, 30­40 TL artıştan 53.341 kişi, 50-100 TL artıştan 219.486 kişi, 100-150 TL artıştan 484.769 kişi, 150-

200 TL artıştan 279.623 kişi, 200-250 TL artıştan 197.498 kişi, 250 TL ve üzerinde artıştan ise 9613 kişi yararlanacak" diye konuştu.

Acar: Özel Hastaneler ve Vatandaşlar Lehine Önemli Değişiklikler Yapıyoruz

Özel hastanelerle yenilenen sözleşme konusuna da değinen Kurum Başkanı Fatih Acar 2,5 yıldan bu yana sözleşmelerde hiçbir değişikliğin yapılmadığını söyledi. Hem özel hastaneler hem de vatandaşlar lehine değişiklikler yaptıklarını belirten Kurum Başkanı, yeni dönemde hekiminde sorumluluk alacağını vurguladı. Sağlık Uygulama Tebliğine ve Kurumumuzun belirlediği kurallara uymayan sadece hastane değil doktorunda bu konuda sorumlu tutulacağını ve ceza verileceğini ifade eden Kurum Başkanı, ceza tavanının da hastane gelirinin %20'sini geçemeyeceğini söyledi. Önceden 49 fiil tekrara bağlı olarak, 5 fiil de doğrudan fesih cezasını gerektirirken, bu dönemde bu cezaların 8'e indirildiğini belirten Kurum Başkanı, hastanelerin uygulanan cezaları 12 taksitle ödeyebileceğini söyledi. Kurum Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü; "Vatandaşlar açısından bakıldığında da önemli düzenlemeler yaptık. Vatandaş hastaneye gittiğinde ne kadar fark ödediğini ve ne kadarını SGK'nın karşıladığını öğrenecek. 100 TL üzerinde olan tutarlarda hastane bu bilgiyi gösteren bir belgeyi hastaya vermek zorunda olacak. Yine hastaların bilgilendirileceği kiosk cihazlarının bulundurulma zorunluluğu olacak. Doktor, 1 saat içinde en fazla 6 hastaya bakabilecek. Yani hasta başına en az 10 dakika ayrılacak." diye konuştu.

acar:
özel
hastaneler
ve
vatandaşlar
lehine
önemli
değişiklikler
yapıyoruz
Yorum (7)
ali veli
hem özel hastane lehine hemde vatandaş lehine değğişiklik yapılıyorsa burda kimin aleyhine durum oluşuyor devletinmi?yoksa doktorlarınmı?bir oyunda iki taraftan ikiside kazanamaz mutlaka az yada çok kaybeden bir taraf olmalı o kim acaba?
0
Cevapla
mehmet melli
bir günde şu sitede devlet hastalerinde çalışan uzman hekimlere güzel haber ya da müjde diye bir haber çıkmaz mı yaa? devlette çalışan hekim=ucuz iş gücü
0
Cevapla
ihsan
işine baksana sen! Seni ne ilgilendirir saatte 6 hasta bakılmış bakılmamış... İşini yap.
0
Cevapla
dobo
Sgk nın yönetmelik gereği yaptığı kesintilerin bir çoğu keyfi bazıları etik dışı bu kesintiler için hasta adına bunları şikayet edebileceğimiz bir etik kurul ve benzeri yokmudur? Misal en büyüğü 2 cm olan çoklu troid nodulu olan hasta için dopler ücretini kesme gerekçesi ''abartılı tetkik''. Tamam SGK cezayı ödeyelim ''dediğim dedik, çaldığın düdük'' ama bu tetkiki yapmamanın doktor açısından malpraktis olarak tekrar dava edilmesi söz konusu olabilir Hasta açısından tetkikin yapılmaması kayıpsa bu durum etik olarak bir kurula şikayet edilemez mi?
0
Cevapla
Mali
SGK, dediğim dedik,çaldığım düdük diyen bir yapıdadır şu anda.Fiyatlar anormal derecede düşüktür,4yıldır değişmemiş,hatta düşmüştür...Hekim lehine bir değişiklik bekleyen,rüyasında bile zor görür:)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir