Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı şiddeti önlemek için eğitim kitapçığı hazırladı: Hastaya tebessüm edin

Sağlık Bakanlığı, çalışanlar, hasta ve hasta yakınları için eğitim kitapçığı hazırladı. Şiddetin engellenmesi için doğru taktikler sıralandı
Kaynak: Türkiye - Damla Peker
Sağlık Bakanlığı şiddeti önlemek için eğitim kitapçığı hazırladı: Hastaya tebessüm edin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Türkiye Gazetesinde yer alan Damla Peker'in haberine göre; sağlıkta şiddet olaylarını en aza indirmek ve şiddet mağdurlarını sahiplenmek için "Sağlıkta Şiddete Karşı Eylem Planı" hazırlayan Sağlık Bakanlığı, hasta yakınları ile sağlık çalışanları arasındaki iletişimi güçlendirmek için de taktikler belirledi. Bu kapsamda hazırlanan kitapçıkta önemli tavsiyelerde bulunuldu.

O tavsiyelerden bazıları şunlar:

  • Hasta ve hasta yakınlarını dinlerken göz teması kurun.
  • Hastanın derdini anlatırken sözünü kesmeyin. Dinlerken başka şeylerle ilgilenmeyin.
  • Hasta konuşurken uygun jest ve mimikler kullanın. Hastanın söylediklerini onaylıyorsanız başınızı sallayın ve tebessüm edin.
  • Hastaya "siz" dili ile hitap edin. Sade, anlaşılır ve hastanın anlayabileceği ifadeler kullanın.
  •  Uygun ses tonu ile konuşun, yargılayıcı ve genelleyici ifadelerden kaçının.
  • Türkçe karşılığı bulunan kavramlar için tıbbi terimler kullanmayın.
  • Yüksek dozda nasihat cümleleri kurmayın.
  • Öfkelenme durumunda derin nefes alın ve sessiz kalın. Ya da derhal oradan ayrılın. 

SON DAKİKA! Doktora vahşi saldırı! Kaldırım taşıyla başına vurulan doktor yoğun bakımda! 



Hastane açıkladı: Saldırıya uğrayan doktor hayatını kaybetti 



Sağlıkta şiddetin geldiği nokta: Hasta yakını profesörün odasını kundakladı 


 

sağlıkta şiddet
sağlık bakanlığı
Yorum (31)
Dr
Şimdi kılavuzu hazırlayanlara kılavuz öyle hazırlanmaz benim istediğim şeyleri yaz ben okumam sen bana anlat onu öyle yazma bunu böyle anlatma desek acaba onlar da kılavuzda yazanları yapabilecek mi?
0
Cevapla
uzman
Yanlış yoldasınız. Şiddeti engellemenin yolu bu değil, gerçekten bu işi çözmeye niyetiniz varsa; bu gece meclisi toplayın cezai şartları yeniden belirleyin. Mesela basit fiziki temas 13 yıl, hakaret 6-7 yıl gibi birçok medeni ülkede olduğu gibi. Göz teması kurun, selam durun, tekmil verin vb yöntemlerin işe yaramayacağını bilemeyecek kadar bu sorunlardan bilgi sahibi olunmadığı yaşananlardan belli oluyor.
23
Cevapla
Agal
en önemli nasihat dişinizi gösterin. Çalıştığım kurumlarda şiddet olayları ya yaşlı hekimlere ya bayan hekimlere ya da en kibar hekimlerin başına geldi. Burası orta doğu. Burası Finlandiya değil. Karşı tarafın güçsüz olduğunu anladığında üstünüze çıkmaya çalışıyorlar. Hekimler bunu yapsın şiddet daha da artar. Hasta "doktor benim köpeğim olmuş istediğimi yaparım" mantığına bürünüyor. Acaba aynı bakanlık neden hastalar için kitapçık çıkarmıyor. Yasalarla ilgili yatırımlarla ilgili?. Ya da aynı şiddeti aynı talanı git bakanın hastanesinde yap. Medipol yöneticileri " hastadır olur öyle şey" mi diyecekler. O hastanın iç organlarını sökerler vermiş olduğu zararı telafi etmesi için..
19
Cevapla
Dr
Kılavuzda yazıldığı gibi hastayı dinlerim anlayabileceği sadelikte anlatırım bana sen deseler bile gülümser ve hep siz diye hitap ederim koca koca adamlara kadınlara öğüt vermek haddim değil derim hep gözünün içine bakarak kibar kibar konuşurum... Sonuç: mahkeme. Neden; çünkü çok basit: onlar kendilerinde bana hakaret edebilme hakkı görüyorlar çünkü bu hak onlara verildi onlar da tepe tepe kullanıyorlar. Kılavuzunuz bir işe yaramaz bu ülkede hak hukuk adalet yerini bulmadıkça.
44
Cevapla
Ahmet
657 ye tabi ve hastanesinde döner sermaye olmayan bir diş hekimi olarak istesem de gülümseyemiyorum.. Gün içinde geçim derdine düşüyorum ister istemez
17
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir